Cara Mancing Ikan Wader Agar Dapat Banyak

Cara Mancing Ikan Wader Agar Dapat Banyak - Ikan yang satu ini kebanyakan mempunyai ukuran yang kecil, namun jika dimasak mempunyai rasa yang sangat enak bahkan beberapa orang menganggapnya sebagai salah satu ikan air tawar yang paling enak untuk dimakan walaupun banyak durinya, sehingga ia juga boleh diibaratkan mawar berduri, wah nggak nyambung he he. Apakah gerangan ikan ini jika anda bertanya-tanya, jawapannya adalah ikan wader.

Ikan ini lebih sering banyak dijumpai di sungai-sungai yang tidak terlalu dalam atau di pinggir rawa yang cukup jernih, dan pada umumnya mempunyai ukuran antara sebesar ibu jari tangan hingga 4 jari. Wader merupakan ikan dari suku Cyprinidae dan pada umumnya yang sering kami jumpai terdiri dari beberapa species yang dikenali sebagai wader biasa, wader pari (Ikan Seluang Batang atau orang jawa mengenalnya sebagai goyor), dan wader tompok dua.

Cara Mancing Ikan Wader Agar Dapat Banyak

Namun khabarnya terdapat hingga beratus-ratus jenis ikan wader yang ada didunia dengan tiap negara mempunyai sebutan nama yang berbeza-beza, bahkan di Indonesia sendiri tiap daerah mempunyai sebutan nama yang yang juga berbeza-beza, seperti ikan cere sebutan dari orang Betawi, paray sebutan wader dari orang Sunda, Pantao dan seluang oleh orang Sumatera, seluang bagi orang Kalimantan, wader ijo bagi orang Jawa dan lain-lain.

Ikan ini biasanya hidup secara liar kerana kami jarang mendengar ada orang yang mau membudidayakannya, namun salah satu perkara yang sangat menarik adalah ikan wader menjadi salah satu kegemaran bagi para pemancing. Alasannya walaupun sebahagian besar berukuran kecil, namun sangat mudah untuk dipancing kerana mereka sering hidup secara berkumpulan dan sangat rakus untuk makan, seakan-akan tidak merasa kenyang.

Pada artikel kali ini saya akan memberikan beberapa tip-tip tepat, bagi anda yang ingin cuba memancing ikan wader yang boleh hidup di sungai maupaun dipinggir rawa. Jika anda berminat untuk mencuba sila baca langkah-langkah di bawah ini.

 Cara memancing ikan wader di sungai, umpan ikan wader yg ampuh:

1. Sediakan pancing atau walesan tanpa apungan. Kenapa tanpa apungan kerana jika anda menggunakan apungan disungai maka apungan akan mudah hanyut, sehinga percuma ketika ikan memakan umpan tidak akan kelihatan. Gunakan per (pegas) pancing yang boleh anda beli di kedai atau anda juga boleh menggunakan fiber pancing biasa namun hujungnya sepanjang satu jengkal dipipihkan hingga tipis dan mudah melengkung. Tambahan catatan gunakan mata pancing yang berukuran kecil.

2. Saya cadangkan menggunakan tiga jenis umpan iaitu roti basah yang dikasih sedikit air, kemudian ditumbuk dengan daun ketela muda hingga halus dan melekat. Maklum lain adalah gandum dikasih air sedikit dan garam atau penyedap rasa, setelah menjadi doh digoreng seperti bakwan, namun jangan sampai terlalu berminyak dan jangan terlalu matang. Maklum terakhir adalah tahu.

3. Sediakan seikat daun ketela, yang difungsikan untuk menarik ikan agar mau berkumpul ditempat anda memancing.

4. Jika sudah berada dilokasi untuk memancing, cari tempat yang airnya jernih dan agak dalam, kemudian masukan seikat daun ketela tersebut kedalam air. Anda boleh melalukannya dengan cara mengikat daun ketela tersebut dengan tali dan diikatkan pada sebuah batu yang cukup besar, hal ini bertujuan agar daun ketela tidak terseret arus air. Melalui daun ketela yang direndam tersebut, kemungkinan besar ikan wader akan berkumpul untuk memakannya.

5. Masukan mata pancing anda kedalam air, dan jangan sampai kedudukan per pancing naik ke atas, kerana jika demikian anda terlalu dalam memasukannya hingga ke dasar sungai. Sebaik-baiknya kedudukan per akan lurus melintang.

6. Ikan wader tergolong sangat agresif, sehingga tunggu hingga per pancing melengkung ke bawah selama kira-kira 2 saat selepas itu tarik dan anda dapat ikan. Walaupun ikan wader berukuran kecil, namun pada umumnya pemancing ikan ini mendapat hasil tangkapan lebih banyak dari pada memancing ikan tawar lain.

Cara memancing ikan wader dirawa:

Pada umumnya hampir sama dengan cara diatas, namun perbedaanya anda lebih baik menggunakan apungan jika memancing di paya atau ditempat yang airnya tenang.

1. Pilih tempat dipinggir rawa yang cukup dalam didekat tumbuhan-tumbuhan air, kerana ikan ini lebih suka ditempat seperti ini dan tidak harus ketengah paya.

2. Menurut pengalaman untuk mendapatkan hasil tangkapan ikan wader yang lebih besar (Biasanya ikan wader dirawa ukurannya lebih besar dari pada yang dapat hidup di sungai), gunakan umpan lumut sawah yang di campur dengan sedikit garam dan pati kanji. Caranya gunakan baldi kecil kemudian campur lumut sawah dengan sedikit air, sedikit garam dan pati kanji. Jika sudah masukan mata pancing kedalam ember tersebut dan diputar-putar hingga lumut melekat pada mata pancing dan menggumpal.

3. Untuk maklum anda juga tetap boleh menggunakan umpan seperti ketika mancing di sungai, kerana umpan utama dari wader adalah roti, bakwan dan tahu.

4. Ketika anda memancing tunggu hingga apungan turun ke bawah, kerana ikan wader sangat rakus dan agresif, sehingga ketika makan saling berebut dan dibawa lari. Apabila apungan bergerak sedikit-sedikit sahaja dan berulang-ulang lebih baik biarkan saja tunggu hingga turun.

Baca juga Umpan Mancing Ikan Mas Ampuh

0 Response to Cara Mancing Ikan Wader Agar Dapat Banyak

Post a Comment